Bijna alle bootbezitters hebben er wel eens mee te maken: water in de bilge van de boot. Maar waar komt dat water nu toch vandaan? Wij hebben een aantal mogelijke oorzaken voor u op een rijtje gezet. Weet u er nog meer? Deel het in de comments.
1. Lekkende afsluiters (wc, motor, afvoer). Slijtage of bevriezing
2. Boiler kookt over. NAtuurlijk kan er een lek in de leidingen ontstaan. Een ondere oorzaak is dat de thermostaat van de boiler niet meer functioneert, waardoor deze overkookt.
3. Condens tijdens verblijf aan boord in de winter. In de winter aan boord? U verbaasd zijn van de hoeveelheid condenswater die u veroorzaakt.
4. Lekkende elementen op het dek (schroefgaten, platen, verstaging). Overal waar door de huid van het schip is geboord, of zaken bevestigd zijn, (handvatten, wandputtingen) kunnen - zeker mits onvoldoende gekit - lekkages ontstaan waarvan het water zich uiteindelijk in de bilge verzameld.
5. Langs de kielbouten (op een zeilboot). Kielbouten zijn ook maar bouten van roestvrij staal. Die zijn onderhevig aan slijtage en ook het laminaat rondom kan scheuren door een gronberoering of anderszins. Controleren dus! Met een x-ray gaat dat prima.
6. De uitlaat van een kachel verkeerd gemonteerd. Dat kan voor heel wat problemen zorgen. Misschien verzameld het kachelpijpje regenwater? Of lekt het langs de randen?
7. Heel fanatiek afwassen of douchen aan boord kan op den duur ook water in de bilge opleveren!
8. Lekkende waterpompen (kraan, douche). Overal waar pompen hard werken, kunnen ze op den duur ook gaan lekken. Zonder dat u het door heeft kan zo de hele inhoud van de watertanks in de bilge verdwijnen.
9. Lek via de ankerkluis
10. Water via de roerkoning. Een kritiek punt in de constructie van de boot, en niet alleen voor de wveiligheid op het water.
11. Watertanks lek. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de tanks, maar voor alle leidingen aan boord.
Genoeg oorzaken dus... En wat kunt u eraan doen?
1. Vooral goed controleren. Elk seizoen opnieuw, en af en toe door de professional.
2. Belangrijk om te weten wat de verzekering vergoedt.
3. Natuurlijk zorgt u ervoor dat de bilgepomp goed werkt. Wellicht bouwt u zelfs een automatische schakelaar in, zodat de pomp start vanaf een kritiek waterniveau.
Weet u nog meer oorzaken van water in de bilge? Deel ze hier beneden in de comments.
Reacties 0
Log in om een comment te kunnen plaatsen