Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Vakantie op het water – de mooiste plekjes van Nederland

17 juli 2024 Jeroen Postma Blog 0

Hoewel veel van onze Europese buren vooral naar Nederland op vakantie komen vanwege de eindeloze fietspaden, kunnen we net zo trots zijn op alle ontelbare waterwegen en ongerepte stranden. Dus als je je vakantie op en rond het water wilt doorbrengen, zit je hier zeker goed en kun je de juiste bestemmingen en activiteiten kiezen die bij je eigen voorkeuren passen. 

De romantische grachten in steden als Alkmaar, Dordrecht, Groningen, Haarlem, Leiden en Zwolle zijn bijzonder geschikt voor bootliefhebbers. Maar onze hoofdstad leeft natuurlijk ook van de speciale flair die alle grachten haar geven. 

Om een van de mooie woonboten hier te bezitten, zou je de loterij moeten winnen of online gokken op fruitautomaten zoals 88 fortunes om de grote prijs te winnen, maar je kunt ook klein beginnen – met een weekender bijvoorbeeld. Maar welke routes en bestemmingen zijn bijzonder de moeite waard voor vaarvakantiegangers? Die vraag willen we hier beantwoorden.

Belangrijke overwegingen in de aanloop naar de tocht

Met zulke diverse wateren en een prachtige Noordzeekustlijn met pittoreske eilanden zijn de denkbare routes navenant talrijk en gevarieerd. Het eerste waar je aan moet denken bij het kiezen van een geschikte route is natuurlijk of je gaat zeilen of rijden. Dit beperkt de mogelijke bestemmingen aanzienlijk, omdat alleen bepaalde regio's geschikt zijn om te zeilen. 

 

De enige uitzondering hierop is het IJsselmeer, dat geschikt is voor zowel fervente zeilers als motorbootliefhebbers. Zeilen vereist een geldig vaarbewijs en de nodige praktische ervaring om veilig en vaardig in de bezochte havens te manoeuvreren. Als je in plaats daarvan voor een motorboot kiest, is het veel gemakkelijker, hoewel de mogelijke bestemmingen beperkt zijn tot de binnenwateren. 

 

Positief is dat zelfs nieuwkomers in vaarvakanties volledig vrij zijn om te varen op Nederlandse meren, rivieren en kanalen, hoewel er een paar beperkingen zijn. Ten eerste spelen het type boot en de grootte natuurlijk een rol. Motorboten met een maximale lengte van 15 meter mogen bijvoorbeeld zonder speciaal vaarbewijs worden bestuurd, zolang ze de maximaal toegestane snelheid van 20 kilometer per uur niet overschrijden. 

Wie zo'n model in een van de jachthavens of bij een particulier verhuurstation in ontvangst wil nemen, hoeft alleen een technische introductie te ondergaan om onderweg geen gevaar voor andere boten te vormen. Als je een grotere of snellere boot wilt, heb je een bijbehorend vaarbewijs nodig. Bepaalde vaargebieden hebben ook een vaarbewijs nodig vanwege hun natuurlijke kenmerken of de geldende milieubeschermingsmaatregelen. 

Dit zijn onder andere het IJsselmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollardbaai en de Wester- en Oosterschelde. Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een route is de beschikbare tijd. Als je maar een weekend door Nederland wilt varen, zul je je natuurlijk op andere vaargebieden moeten richten dan iemand die een hele week of zelfs meer tijd heeft. Er zijn genoeg mogelijkheden om boten te huren voor de gewenste periode. 

 

Van milieuvriendelijke elektrische jachten en bungalowvlotten tot klassieke zeilboten voor een hele groep – er is voor elk wat wils en als je wilt, kun je ook (vouw)fietsen aan boord krijgen. Je kunt het beste alles wat je moet weten van tevoren op internet opzoeken. Als de geplande reis in het hoogseizoen valt, moet je de boot die je wilt ruim van tevoren boeken, zodat je niet te laat aankomt.

Onze aanbevolen routes

Met het oog op de zojuist genoemde criteria hebben we een bonte mix van fantastische routes door het hele land samengesteld:

Zeeuwse eilanden

Een betere combinatie van binnenwateren en open zee is er bijna niet. Ook natuurliefhebbers komen op de Zeeuwse Eilanden aan hun trekken. Vaar naar believen over het smalle Veerse Meer met zijn eilandjes of vaar langs de Scheldemonding. 

Tussendoor kun je altijd even door de stad slenteren of genieten van regionale lekkernijen. Plaatsen als Middelburg, Goes of Kapelle zijn ook gemakkelijk per fiets te bereiken vanaf de aanlegplaats. 

Amsterdam-Zuiderzeeroute

Als je jezelf wilt trakteren op een tweeweekse vaarvakantie met cultuur, natuur en historie, dan is deze afwisselende tocht vanuit Amsterdam de perfecte keuze. Je vaart over het Gooimeer, Veluwemeer en Markermeer, met onderweg prachtige stops in kleine vissersdorpjes en mooie Hanzesteden zoals Elburg, Kampen en Harderwijk. 

IJsselmeer en Randmeere

Een reis van een week is een geweldige manier om deze hoek van Nederland te verkennen en een prachtige mix van pittoreske vissersdorpjes, hemelse rust en warme gastvrijheid te ervaren. En natuurlijk ontbreekt een frisse bries om je neus niet. 

Een goed startpunt is Enkhuizen, vanwaar je richting Lemmer kunt varen en verschillende stops kunt maken in noordelijke richting langs de oostkust van het IJsselmeer. Afhankelijk van het type boot waarmee je vaart, kun je zelfs richting Harlingen of de Westfriese eilanden varen. 

Markermeer en Marker Wadden

Bijna precies in het midden tussen Enkhuizen en Lelystad liggen de zogenaamde Marker Wadden, een fantastisch mooie eilandengroep. Hoewel ze oorspronkelijk door mensen zijn gemaakt, hebben grote vogelpopulaties zich hier gevestigd en het water is extreem rijk aan vis. 

In het gelijknamige natuurgebied kun je in volledige afzondering tot rust komen. De leuke kustplaatsjes rond het Markermeer, die allemaal goed bereikbaar zijn, vormen een leuke aanvulling. 

Friese meren

Hoewel de vele meren in het zuiden van de provincie Friesland ook een populaire bestemming zijn in de winter, wanneer jong en oud elkaar ontmoeten om te schaatsen, is het in de lente en zomer dat ze hun ware schoonheid onthullen. Watersportliefhebbers vinden hier volop mogelijkheden om actief bezig te zijn, terwijl natuurliefhebbers de perfecte plekjes vinden om te zonnebaden in een ongerepte omgeving. 

Welk meer je kiest is een kwestie van smaak en hangt een beetje af van de beschikbare tijd. Het Slotermeer en Tjeukemeer zijn gemakkelijk te verkennen. De vele baaien en verborgen hoekjes van Fluessen en Heegermeer vragen iets meer tijd. Dit geldt nog meer voor het wijdvertakte Sneekermeer.

Beulakerwijde met Nationaal Park Weeribben-Wieden

Dit kleine paradijs van romantische, smalle waterwegen ligt in het uiterste westen van Overijssel. Vanaf de Beulakerwijde kun je door het Nationaal Park Weeribben-Wieden naar het Giethoornsche Meer en vandaar naar de Kalenbergergracht, die wordt beschouwd als de mooiste gracht van het land.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen