Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 mooiste grachten om doorheen te varen?

12 september 2016 Cristian Blog 0

Jammer genoeg zijn er door de jaren heen in Nederland legio grachten gedempt. Desondanks zijn er nog genoeg fraaie grachten te vinden die de Hollandse steden karakter geven. Gelukkig! Het meest bekend zijn natuurlijk de Amsterdamse grachten (vooral de Grachtengordel), maar ook andere Hollandse steden vormen de grachten een essentieel deel van het stadsbeeld. Aangezien veel grachten ook bereikbaar zijn voor de watersport waren wij wel benieuwd welke Hollandse grachten nu eigenlijk het mooist zijn.

Oudegracht (Utrecht)



De Oudegracht is de bekendste gracht in de Nederlandse stad Utrecht. De ongeveer twee kilometer lange gracht is te beschouwen als het verbindingsstuk tussen de Kromme Rijn en de Vecht en doorsnijdt de gehele binnenstad van zuid naar noord. Eeuwenlang is zij de hoofdader van de stad geweest. Het systeem van werven en werfkelders van de Utrechtse Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld. In 2008 was er sprake van een voordracht van het grachten-, bruggen- en wervenstelsel voor de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar zo'n nominatie heeft nog niet plaatsgevonden.

Brouwersgracht (Amsterdam)



De Brouwersgracht is een Amsterdamse gracht die het Singel met de Singelgracht verbindt. De gracht markeert de noordwestelijke grens van de grachtengordel. Tussen de Prinsengracht en de Singelgracht vormt de Brouwersgracht de noordelijke grens van de Jordaan.

Waterpoortsgracht (Sneek)



De Waterpoortsgracht is een straat, die de deels kade vormt van De Kolk en gracht in de binnenstad van Sneek. De kade en de gracht zijn vernoemd naar de aangrenzende Waterpoort en loopt van het Hoogend naar het Martiniplein. De aanlegkade naast de Waterpoort, aan de Kolk, wordt veelal gebruikt voor ontvangst van hooggeplaatste personen en is tijdens de vlootschouw van de Sneekweek bijvoorbeeld de afmeerlocatie van het Statenjacht van Friesland. In 2005 zette Sinterklaas hier voor het eerst voet op Nederlandse bodem..

Oude Delft (Delft)



De Oude Delft is de oudste gracht en een straat in Delft. Hij loopt grofweg in noord-zuidrichting en doorsnijdt het westelijk deel van de binnenstad. De historische Delf (een verouderd woord voor "gracht") werd vermoedelijk omstreeks 1100 gegraven, toen er van de stad Delft nog geen sprake was. Hij diende om het omliggende land te ontwateren. De gracht was een verbreding van een deel van het krekenstelsel van de Gantel. Toen aan het einde van de 12e eeuw parallel aan de Delf een tweede gracht werd gegraven ontstonden de namen Oude Delft en Nieuwe Delft.

Binnendieze ('s-Hertogenbosch)



De Binnendieze is de verzamelnaam van een aantal stromen in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Omdat de stad in het verleden nauwelijks ruimte had zich uit te breiden, is in de loop van de tijd een groot deel van de Binnendieze overkluisd, dat wil zeggen overbouwd met huizen. De beken zijn daardoor slechts hier en daar zichtbaar in het stadsbeeld. Dit in tegenstelling tot veel andere steden waar de grachten vaak voor de huizen langs lopen. De waterlopen hadden vroeger ook de functie van riool. De knaagdieroverlast moest in toom gehouden worden door rattenvangers. Halverwege de 20e eeuw besloot men de Binnendieze te dempen, maar vanwege het unieke karakter kwam hiertegen vanuit de bevolking verzet dat succesvol was. In 1973 is met een restauratie van het stadswatersysteem begonnen die 1998 gereed kwam.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen