Vaarroute Middelseeroute
Die Zwette loopt van Leeuwarden naar Sneek en is gegraven in het midden van de voormalige Middelsee. Die Middelsee was een fikse zeearm die ten tijde van de middeleeuwen vanaf het noorden, westelijk langs Leeuwarden en Sneek liep en eindigde ten oosten van Bolsward.
Ook tussen Bolsward en de Zuiderzee was een open verbinding, maar toen die werd dichtgemaakt begon de Middelsee dicht te slibben. In 1300 was de Middelsee tot aan het Bildt aan de Waddenkust al dichtgeslibd.
Toch zijn er in het Friese land nog duidelijke sporen te vinden van dit grote binnenmeer: boerderijen op terpen langs de vaarroutes en oude dijken die zich door het landschap slingeren. Een aantal jaren geleden is hier met Europees subsidiegeld veel werk gemaakt van het weer bevaarbaar maken van die oude routes voor schepen met een hoogte van maximaal 2.50 m.
Vaarroute Biesbosch
Op de grens van Holland en Brabant ligt de Biesbosch, een uniek natuurgebied. De milde getijden maken het varen door het doolhof van smalle kreekjes extra dynamisch.
Verwilderde wilgenbossen, modderige strandjes, zompige stukjes gras- of rietland, dijken met populieren, eilandjes en een uitgestrekte wirwar van kronkelende smalle en brede kreken. Dit alles bij elkaar maakt de Biesbosch tot een uniek vaargebied. Ontstaan als woestenij na een watersnoodramp, werd het stukje bij beetje door mensenhanden gevormd tot een geheel van polders en grienden.
Hoewel de spreekwoordelijke droogvallende platen sinds de afsluiting van de Haringvlietdam ontbreken, maakt de aanwezigheid van getijden het varen in alle delen van de Biesbosch tot een avontuur. Op menige vaartocht over de kreken en killen kom je dan ook wel een collega-schipper tegen die voor korte tijd vastligt op een onverwachte zandbank - of je loopt zelf met een zachte zucht vast op een ondiepte. Varen met de waterkaart op schoot is zeker aan te raden tenzij je wel heel vertrouwd met de plaatselijke geulen bent.
Vaarroutes Westerschelde
Varen op het zuidelijkste water van de Zeeuwse delta is een belevenis. Havenplaatsen als Vlissingen en Breskens ademen een Atlantische sfeer. Doorvaren kan tot aan de stad Antwerpen. Onderweg verandert het water van een ongetemde zeearm tot een brave rivier.
Vanaf zee kun je zo de Westerschelde opvaren, het water is als enige Zeeuwse zeearm niet afgedamd. De Westerschelde heeft een grote aantrekkingskracht op watersporters. Misschien omdat er veel meer te zien valt dan op andere Zeeuwse wateren of het IJsselmeer. Of omdat het zeewater in ons land nergens zo blauw is als in de Scheldemonding. Op de zandbanken liggen zeehonden en de schorren langs de dijk zijn begroeid met zoutminnende planten.
Wie zijn route goed uitkient, heeft een steuntje in de rug van de stroom. Maar de Westerschelde is geen makkelijk vaarwater. Het tijverschil kan oplopen tot wel vijf meter. Van en naar Antwerpen gaat een constante stroom zeeschepen en er zijn weinig niet-droogvallende havens. Vlissingen en Breskens zijn prachtige havenplaatsen aan de riviermonding, maar na Terneuzen, verder landinwaarts, is Antwerpen pas de eerstvolgende.
Vaarroute door de Kop van Overijssel
Wie denkt dat het vaarseizoen in de herfst voorbij is: think again! Voor iedereen die houdt van bos en de goudgele, oranjerode en geelbruine herfstkleuren, ligt bij de Kop van Overijssel een prachtig gebied klaar.
De Kop van Overijssel is een bekende doorvaartroute richting de Friese Meren, maar heeft ook als eindbestemming meer dan genoeg te bieden. Vollenhove en Blokzijl zijn gezellige plaatsen, die je minstens een keer moet aandoen om ze rustig vanaf het water te kunnen ontdekken, maar de natuurliefhebber komt in dit veenweidegebied ook zeker aan zijn trekken.
Vaarroute Elfstedentocht
Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit. Watersporters hebben het veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen.
In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute van de Elfstedentocht beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruiser. Vaarwegen zijn uitgediept, vaste bruggen zijn beweegbaar gemaakt of opgehoogd en enkele nieuwe sluizen zijn aangelegd.
Onlangs is het laatste deel, het traject door de ‘hel van het noorden’, daarbij gekomen. Het is nu mogelijk om de gehele schaatsroute te bevaren, van de start in Leeuwarden tot aan de finish op de Bonkevaart.
Meer vaarroutes vind je op:
www.anwb.nl
Reacties 0
Log in om een comment te kunnen plaatsen